czwartek, 5 kwietnia 2012

;D

MUFFINKI;D
Nie będę się tu  rozpisywała o tych wspaniałych słodkościach bo każdy z nas wie,że są baaaardzo smaczne,że pięknie wyglądają,że szybko się je przyrządza...
Jednak nie każdy ma na nie przepisy dlatego dzisiejszy post ułatwi wam nieco zrobienie muffinek.
Więc oto kilka przykładów  na super wiosenne przysmaki :

Wiosenne muffinki z kawałkami czekolady:

trudność: łatwe
czas: 30-60 min



SKŁADNIKI:

  • 150 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej pokrojonej w grubą kostkę
  • PONADTO
  • Polewa czekoladowa biała i ciemna
  • Posypka cukrowa np. kwiatki  

 PRZYGOTOWANIE:
Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jednolita masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość i na końcu dodajemy migdały mielone oraz krojoną czekoladę. Ciasto wykładamy do foremek papierowych lub silikonowych foremek na muffinki wcześniej posmarowanych olejem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Wystudzone muf finki dekorujemy białą i ciemną czekoladą oraz posypujemy ozdobna posypką cukrową. 
  trudność: średnie
czas: 30-60 min



Muffinki drożdżowe z gruszkami:

  trudność: średnie
czas: 30-60 min


SKŁADNIKI:
  • 400g mąki pszennej + mąka do podsypywania,
  • 125 ml mleka,
  • 50g masła,
  • 1 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 22 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 4 gruszki,
  • opakowanie płatków migdałowych,
  • na kruszonkę:
  • 50 g maki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 50g brązowego cukru,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu  
 PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy z masłem, miodem i cukrem, studzimy, do letniego mleka dodajemy drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia, następnie dodajemy jajko, drożdże, mąkę i wyrabiamy, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w misce aż do roztarcia masła Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, posypujemy płatkami migdałowymi, układamy po kawałku gruszki i posypujemy kruszonką, pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni 






Muffinki z truskawkami i białą czekoladą:

 SKŁADNIKI:



  • szklanki mąki krupczatki,
  • 3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody,
  • szczypta soli
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • kilka kropli olejku migdałowego,
  • ok 1/4 kg truskawek (może być więcej),
  • pół opakowania płatków migdałowych,
  • tabliczka białej czekolady.                                                                                              
  •  
  •  
  • PRZYGOTOWANIE:
    Składniki suche i mokre rozdzielamy do 2 naczyń, mieszamy. Składniki mokre dodajemy do suchych i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone truskawki, płatki migdałowe i połamaną czekoladę i znowu mieszamy :) Foremkę wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem do 3/4 wysokości Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do suchego patyczka (15-20 min      



     Źródło: google

     

     




      

                        




Brak komentarzy: